Juhannushhilit

IMG_3498

Onneksi jalapeñonkukka ei vielä tiedä, että se on väärin pölytetty.

Juhannuksena en päässyt hiplaamaan rehujani juuri ollenkaan, koska oli harjoitettava raivokasta viihdyntää ja perusteltava Toistojono-nimisiä bändejä aamuviiteen asti pelimanniystävien kanssa toisessa lähiössä. Siksi olikin suuri ilkamoinnin aihe löytää pari kauankaivattua kukkaa myös jalapeñosta. Tossa vieressä on kolme punaista chiliä, pari Vampire-merkkistä mustaa hevihiliä ja yksi paprika, ja toistaiseksi vasta chilit on kukkineet ja tehneet jopa muutaman kapoisen kepakonkin. Koska kerrostalokeittiössä ei onneksi (tänä vuonna) ole näkynyt paljoa pölyttäjäkandidaattielukoita, keinosiemennyshommat hoituvat pienellä pensselillä. Pölytin jalapeñon varmuuden vuoksi vahingossa viereisen chilin siitepölyllä, joten jos tästä jotain tulee, tuskin ainakaan niitä samoja kaupan jalapeñoja, joista siemenet talvella riivin. No, jäämme jännityksellä odottamaan, minkälainen kauhumutantti tohon ilmestyy, jos mikään.

IMG_3494

Hili!

Tarkoitus oli siis pölytellä chilit samanrotuisten chilinkukkien kesken jne, mutta koska ainakin noi omat kaikki paprikansukuiset tekee valkoisia samanlaisia kukkia, ne menee helposti sekasin. No, ei muuta kuin spandexit takas jalkaan ja eteenpäin, sano Diisnaideri. Kaikki chilit, jalapeñot ja paprikat oon kasvattanut siemenestä, ja muut ihan lähiöääsmarketin vihannestiskistä löytyneiden aikuisten yksilöiden sisältä löytyneistä sellaisista, paitsi Vampiret ostin sikahinnalla nettisiemenkaupasta.

thumb_IMG_3012_1024

Minipaprika talvella. Kissan mielestä helvetin herkullinen. Pilleistä ja muovipussista väsätyllä epätoivoisella suoja-aitayritelmällä ei minkäänlaista vaikutusta taimen elinkaaren pituuteen tai dramatiikkaan.

Laitoin siemenet turve- tai taimimultaan, jotta multa ei olisi liian stydiä alkuvaiheessa, tykkäävät itämisvaiheessa vähän laimeammasta kasvualustasta. Ruukun pohjalle laitoin salaojaksi kiviä ja niiden alle suodatinpussin, koska stemut olivat snadeja ja niiden päälle on inhottava astua paljaalla jalalla, kun ne on päätyneet ruukunpohjareiästä kissan ja/tai leväperäisen taloudenhoidon jäljiltä lattialle. Kivikerroksen päälle laitoin mustaa multaa, jotta tarpeeksi pitkiksi kasvaneilla teinijuurilla olisi jo enemmän ravinteita, ja lisäsin mustaa multaa myös ruukun pinnalle, jahka taimet oli reilun 10 cm pituisia.

thumb_IMG_3083_1024

Vampiret vauvana. Kaikki muut chilit ja paprikat iti nopeasti, mutta näillä kesti viikkotolkulla. Lehdet ja varret on tummempia kuin tavisversioissa ja paikoin liiloja. Metal!

Jotkut kattien keväthimoilta säilyneet yksilöt siirsin isompiin ruukkuihin ja lisäsin samalla mustaa multaa, ja aloitin niihin aikoihin myös aika innokkaan lannottamisen puutarhakaupasta hommatulla veteen lisättävällä hyötykasvilannotteella, joka on kai tarkoitettu enemmän tomaateille ja kurkuille, mut onko se nyt niin nuukaa. Nämäkin diggasivat. Jopa niin paljon, ettei Vampiret mahdu enää mihinkään:

IMG_3493

Jumalaton puska! Mutta missä kukat?

Chilejä ja paprikoita pitää myös pätkiä, jos ne venyy liian pitkiksi ja honteloiksi. Se tuntuu vähän pahalta, kun pitää mestata omat vauvansa, mutta nämä kaikki kasvatti muutamassa päivässä pätkäistyn latvan paikalle kaksi vahvaa vartta ja alkoi puskea uusia lehtiä myös vanhoista lehtihangoista, siis vaffa suositus. Kukkimisen alkamisen jälkeen en enää uskaltanut katkoa, mutta sitä ennen tarvittaessa sakset välähteli pahaenteisesti lähiömuijan keittiössä, tosin vain kuikeloimpien yksilöiden kohdalla. Kasvi tuuhettuu ja vahvistuu ja monet alkoi myös kukkia aika pian. Paitsi vampiret.

Draculachilit antaa odotuttaa itseään siis tässäkin kehitysvaiheessa, koska ovat ainoita, jotka eivät näytä mitään merkkiä kukkimisesta. Ruukussa on kolme tainta ja pienemmässä ruukussa vielä yksi, yhdessäkään ei edes nupunalkuja. Oon lopettanut välillä lannoittamisen, koska pöheikön koko lähtee aivan käsistä, ja sitten aloittanut uudestaan testi- ja leikkimielellä. Chilinkasvattajakeskustelupalstoilta opittuna tiedän lähinnä sen, etten mene enää chilinkasvattajakeskustelupalstoille, koska lannotekemiahifistely menee yli hilseen ja masentaa kaltaistani herkkää lähiömuijaa. Vampirepuska kasvoi niin suureksi, että se varjostaa muita chilejä ja se piti siirtää pois ikkunalaudalta, eikä sille tunnu löytyvän hyvää ja valoisaa paikkaa. Täytynee hommata sille isompi kämppä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s